Kiemelt bejegyzés

Arbeitslosengeld - Munkanélküli segély

Akkor vagy jogosult munkanélküli segélyre, ha a következő feltételek adottak: Nincs munkád. Előtte legalább 12 hónapig munkaviszonyod v...

2015. március 15., vasárnap

Adóbevallás készítése . Steuererklaerung - praktikus tippek

Az adóbevallást készíttetheted profi tanácsadóval, ez elég drága mulatság (200-500 EUR körül). Viszont pontosan tudja, mit lehet leírni, övé a felelősség, és ellenőrzi az adóhivatal által küldött Steuerbescheinigungot, hogy mit fogadtak el, és mire érdemes a megadott két héten belül fellebbezni. Illetve ha kérdése van az adóhivatalnak, válaszol helyetted.
Vagy fordulhatsz valamilyen Steuerverein-hez, ahol egyszeri tanácsadást kb. 20 EUR-ért kapsz ha egy bizonyos kérdésed van, de ha velük készítteted, a fizetésed alapján bizonyos százalékot kérnek, ez 100-200 EUR között várható.
Csinálhatod magad is, az adóhivatalban nagyon készségesek, ha kérdés merül fel. Onnan tudsz nyomtatványokat hozni, vagy az internetről letölteni.
Ha online akarod beadni, ahhoz előbb regisztrálni kell az elster oldalán, és postán küldenek hozzáférési adatokat. Vagy lehet egy Steuerszoftvert venni, kb. 15 EUR, aminek a segítségével online beadhatod, és némi segítséget is nyújt a kitöltéshez.

Kell mindenképpen egy borító, az úgynevezett Mantelbogen, amin a fő adatokat kérdezik el.
Alkalmazottaknak elég egy egyszerűsített nyomtatványt kitölteni, ami csak az Anlage-N-t (Einkünfte aus nichtselbstaendiger Arbeit) és az Anlage Vorsorgeaufwand-ot tartalmazza, és ki lehet egészíteni az egyéb szükséges nyomtatványokkal, gyerek esetén értelemszerűen Anlage Kind, és pl. Riesterrente esetén Anlage AV szükséges.

A youtube-on remek videók segítik az egyes Anlage-k kitöltését sorról sorra, pl.:

https://www.youtube.com/watch?v=3I1JA7Ngy007

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése