Kiemelt bejegyzés

Arbeitslosengeld - Munkanélküli segély

Akkor vagy jogosult munkanélküli segélyre, ha a következő feltételek adottak: Nincs munkád. Előtte legalább 12 hónapig munkaviszonyod v...

2015. január 30., péntek

Diploma honosítása - Hogyan érvényesíttesd, ismertesd el a külföldön szerzett végzettségedet?



Sokkal könnyebb dolgod lesz az álláskeresésénél, illetve jobban fizetett állások nyílnak meg előtted, ha az otthon szerzett diplomádat, szakképesítésedet elismerteted a német hatóságokkal. Egyes szakmáknál ez nehezebb, mint a többinél: tanár, orvos, logopédus, stb.
Ezek a dokumentumok szükségesek a szakképesítés elismeréséhez:

    Táblázatos formátumú életrajz
    Az eredeti, végzettséget igazoló okira hitelesített fordítása és közjegyzővel hitelesített másolata (nem elég magát a diplomat lefordíttatni, az indexet is le kell, hogy lássák, milyen tárgyakat hány órát tanultál, így tudják megállapítani, hogy megfelel-e a német képzésnek)
    Munkatapasztalatok felsorolása
    Bizonyos szakmáknál (pl egészségügy) orvosi igazolás egészségügyi alkalmasságról


Baden-Würtembergben a Regierungspraesidium Karlsruhe az illetékes hatóság, nekik kell a kérelmet küldeni. Én Stuttgartban fordíttattam Ilona Zrínyi-Schulze-val. Nem fordít le mindent, csak azt a mi az elfogadáshoz kell. Bruttó 120 EUR volt a diploma és az index hiteles fordítása, el is fogadták. Aztán hónapokba tellett, amíg válaszoltak, a döntéssel együtt közölték az összeget is, amibe az elismertetés került: 2013-ban üzemmérnöki diplomára 250 EUR-t kezelési költséget kértek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése