Kiemelt bejegyzés

Arbeitslosengeld - Munkanélküli segély

Akkor vagy jogosult munkanélküli segélyre, ha a következő feltételek adottak: Nincs munkád. Előtte legalább 12 hónapig munkaviszonyod v...

2015. február 8., vasárnap

Szelektív hulladékgyűjtés - hogyan kell kezelni a háztartási szemetet Németországban?


Németországban szelektíven kell gyűjteni a háztartási hulladékot, erre különböző tartályok vagy zsákok állnak rendelkezésre. A papír, karton, üveg, nyersanyagként újra feldolgozható fémek és műanyagok, a komposztálható szerves hullladék, a kiselejtezett ruhák, cipők és a maradék szemét mind másként kezelendő. A szabályok tartományonként, sőt településenként változóak, költözéskor utána kell nézni, hogy az adott településen mi a szabály.


Egyutas, betétdíjas PET palackok és aluminium dobozok:

A műanyag palackok nagy része betétes, ezeket érdemes a bevásárló kosárban, szatyorban gyűjteni, és bevásárláskor a bolti automata segítségével visszaváltani, így rögtön levásárolható a betétdíj, és nem gyűlik otthon hetekig a betétdíjas palack.

A betétdíj (Pfand) általában 25 cent darabonként. A betétdíjas PET palackokat és dobozokat erről a jelzésről lehet felismerni:

Egy utas, nem betétdíjas palackok:
Ezek a sárga zsákba, sárga konténerbe, illetve Wertonne-ba kerülnek, lásd lejjebb.
Az alábbi jelről lehet felismerni:


Papírhulladék
Sok városban szerveznek rendszeresen papírgyűjtést (Altpapiersammlung), amikor ki lehet tenni az utcára az összegyűlt papír és karton hulladékot.

Papírkonténer
A tiszta papírhulladékot, mint újságpapír, levélpapír, kartonpapír csomagolás, ajándékcsomagolópapír, a papírgyűjtő konténerbe dobjuk. Tilos az olyan speciális papírokat, mint a fax és thermo papírokat ide dobni (kassza blokkok), impregnált papírok, vagy tapéta maradékok, illetve szennyezett papírokat (például ételcsomagolás, vagy használt papírzsebkendők).






Gelbe Tonne/gerlber Sack:
Ide kerülnek a műanyag és fém csomagolóanyagok: fóliák, tubusok, konzervdobozok, műanyag zacskók. Akár van rajtuk zöld pont, akár nincs. A tejesdobozok és egyéb Tetra Pak csomagoló anyagok is ebbe a tartályba valók.
A konzervdobozokat nem érdemes kimosni, ezzel csak felesleges vizet és mosogatószert használunk, kiürítés után mosás nélkül lehet kidobni. A húsok és sajtok csomagolópapírja.
Használt papírpelenkát, egyébb szennyezett anyagot nem szabad itt elhelyezni!

A sárga konténereket egyre több településen felváltják a Wertstofftonne-k. Ezekbe még több dolog kerülhet, nem csak csomagolóanyag, hanem például kiselejtezett műanyagedény, fedő, használt fogkefe. Az új lakóhelyeden ellenőrizd, hogy abban a városban mi kelrülhet ebbe a konténerbe.








Üveg gyüjtő konténer:
Itt szín szerint osztályozva dobjuk be a zöld, barna, illetve fehér üveget, lehetőleg fedél nélkül. Éjszaka nem szabad az üvegekkel csörömpölni, erre a tartályra ragasztott felirat is felhívja a figyelmet.
Kék vagy egyéb színezésű üveget a zöld konténerbe tegyük, ezt később a hulladékfeldolgozás során az automaták kiválogatják.
A szénsavas italok üvege általában betétes, ezt vigyük vissza, ne a gyűjtőkonténerbe dobjuk.
Jót teszünk a környezetnek, ha a visszaváltható üveges italokat részesítjük előnyben a bevásárlásnál, lehetőleg helyi gyártótól.

Biotonne – szerves hulladék gyűjtő
Minden szerves, komposztálható hulladékot ide gyűjtsünk, a krumplihéjtól a szobadnövényekig. A kerti hulladék, kávézacc, teafilter és egyéb növényi ételmaradék is ide kerül.  A hústartalmú maradék kezelése településenként változó.
Állati ürüléket, hamut, porzsívó porzsákot és felületkezelt fa hulladékot ne tegyünk ide, ezek a maradék szemét (Restmüll) tárolóba valók. Ha nagyobb mennyiségű kerti, növényi hulladék keletkezik, például ősszel a lehullott levelek, vagy a kertben lenyírt fű és nincs kerti komposztálónk,  ezeket az úgy nevezett Kompostplatz-ra vigyük. Itt lehet lepakolni a nagy mennyiségű kerti hulladékot, sőt ingyenesen felpakolhatunk a helyben előállított komposztból. A kervert virágföldeket csekély térítés ellenében árusítják.

Veszélyes hulladék
Nem szabad a maradék hulladék konténerbe dobni a környezetet veszélyeztető anyagokat: lakásfelújításkor használt festék és vegyszer maradékok, oldószerek, kerti vegyszerek, higanyos hőmérők.
A kimerült elemeket és akkumulátorokat, használt olajat a kijelölt gyűjtőpontokon lehet leadni, a legtöbb nagyobb üzletben leadható legalább a használt elem.
Nagyobb szupermarketekben is találunk konténereket elemeknek, csomagolóanyagoknak, villanyégőknek és fénycsöveknek. A Media Markt üzletekben is található használ elem gyüjtő konténer, sőt, az ügyfélszolgálaton a régi, meghibásodott elektronikai készülékeket is leadhatjuk.

Elektromos eszközök:
A kiselejtezett elektronikai eszközöket és fénycsöveket nem szabad a háztartási hulladékgyűjtő konténerekbe dobni az ilyen árukat forgalmazó üzletekben tudjuk leadni, vagy a helyi hulladékudvarban.

Textíl, ruha, cipő:
A megunt, kinőtt ruhákat és cipőket az utcára kihelyezett gyűjtőkonténerekbe lehet dobni:


További információk magyarul:
http://www.nemetugyek.de/a-hulladekok-szetvalasztasanak-rendszere-nemetorszagban/
https://sg.hu/cikkek/it-tech/111185/nemet-reform-az-elektronikai-hulladekok-kezeleseben

További információk németül:
https://www.nabu.de/umwelt-und-ressourcen/oekologisch-leben/alltagsprodukte/19838.html




1 megjegyzés:

  1. Sehol nem írják, hogy mit kell csinálni a használt sütő zsiradékkal

    VálaszTörlés