Kiemelt bejegyzés

Arbeitslosengeld - Munkanélküli segély

Akkor vagy jogosult munkanélküli segélyre, ha a következő feltételek adottak: Nincs munkád. Előtte legalább 12 hónapig munkaviszonyod v...

2018. január 1., hétfő

Kettős állampolgárság igénylése - Einbürgerung Antragsstellung

Magyar állampolgároknak nem kell lemondaniuk eredeti állampolgárságukról, ha fel akarják venni a német állampolgárságot.


A magyar jog nem tiltja magyar állampolgár esetleges kettős (vagy többes) állampolgárságát, de a további állampolgárságra nincs tekintettel, azaz azt a magyar állampolgárt, aki egyidejűleg más államnak is állampolgára - ha törvény másként nem rendelkezik -, a magyar jog alkalmazása szempontjából magyar állampolgárnak kell tekinteni.
A Németországban élő Európai Uniós állampolgároknak nem kell lemondani a meglévő EUs állampolgárságról. Vigyázat, néhány EUs, ország, mint Szlovákia nem fogadja el a kettős állampolgárságot.

A német állampolgárság igénylését az illetékes állampolgársági hivatalnál (Staatsangehörigkeitsbehörde) kell benyújtani. Feltétele, hogy az illető legalább 8 éve megszakítás nélkül jogszerűen Németországban él, jól tud németül és sikeresen elvégezte az alapvető információkat oktató Integrationskurs-t és átment a záró vizsgán (Einbürgerungstest). Egyes esetekben, kiemelkedő teljesítményre való tekintettel a 8 év helyett már 6 év után is megkapható a német állampolgárság.

A következő feltételeknek kell teljesülnie a kérelem sikeres elbírálásához:

  • jogszerű tartózkodás (Dauerhftes Aufenthltsrecht)
  • leglább B1-es szintű nyelvvizsga (szóban és írásban)
  • sikeres vizsga az alapveető jogi ismeretekről (Bestandener Eibürgerungstest)
  • A kérelmező dolgozik, képes gondoskodni a saját megélhetéséről
  • hűségnyilatkozat (az ország demokratikus rendjének és az alkotmánynak a betartásáról)
  • Bűntetlen előélet
  • nem folyik ellene eljárás az alkotmányos jogok megsérétse vagy idegenellenesség miatt vagy erőszakos politikai fellépés miatt.
  • Ha szükséges (nem EUs állampolgár), kész lemondani az eredeti állampolgárságáról

Német állampolgár házastársa esetén elegendő 3 éves németországi tartózkodás, ha már legalább két éve házasok.

A kérelmet előzetes időpontegyeztetés után személyesen kell benyújtani.

A következő dokumentumokat kell mellékelni:
Kérelem - letölthető a hivatal oldaláról, Karlsruhei illetékesség esetében ezen a linken tölthető le a formanyomtatvány:
https://pdf.form-solutions.net/servlet/de.formsolutions.FillServlet?sid=mN1jQjmkrhgRV8mX8jfAfTHT9cdqcz&t=n.pdf

  • Érvényes útlevél
  • Nem túl régi igazolványkép
  • Születési anyakünyvi kivonat
  • Igazolás nyugdíj célú megtakarításról (például magánnyugdíjpénztári tagság, ingatlan tulajdoni lap)
  • Nyelvvizsgabizonyítvány
  • Gyermekek esetén iskolalátogatási bizonyítvány

Az eljárás díja 255 EUR felnőtteknek, gyerekeknek 51 EUR, ezt kézpénzben kell a helyszínen fizetni.
Érdemes először egy tájékozódó beszélgetésre elmenni, erre nem kell külön időpont.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése