Kiemelt bejegyzés

Arbeitslosengeld - Munkanélküli segély

Akkor vagy jogosult munkanélküli segélyre, ha a következő feltételek adottak: Nincs munkád. Előtte legalább 12 hónapig munkaviszonyod v...

2015. január 28., szerda

Kindergeld jogosultság, Kindergeld igénylése


Ki jogosult Kindergeld támogatásra, és hogyan lehet igényelni?

Kindergeld-re jogosult minden vérszerinti szülő, nevelő szülő, mostoha szülő, aki saját háztartásában 18 év alatti gyermeket nevel. Tizennyolc év  feletti eltartott fiatalnál is lehet igényelni, ha még nem rendelkezik önálló keresettel, tanul, vagy képzési helyre vár.
Az első és második gyerekre 184 EUR gyermekenként a Kindergeld összege, a harmadik gyerekre 190 EUR, és a negyediktől kezdve 215 EUR gyerekenként. Akkor is lehetőség van igénylésre, ha az EU-n belül másik országban, de a szülő saját lakásában él a gyermek, de igen sok papírt kell benyújtani, nem egyszerű. Például ha az apa Németországban dolgozik és a gyerekek Magyarországon vannak az édesanyával. Ilyen esetben igazolás kell az államkincstártól, hogy mennyi családi pótlékot kapnak, illetve kaptak az elmúlt években (E411 nyomatvány), igazolni kell nagykorúak esetén az iskolalátogatást, nagykorú diák esetén a családi állapotot (hogy nem házas) és hogy az adott lakásba be vannak jelentve. Tulajdoni lappal igazolni kell, hogy a kérelmező lakása. Ezek beadása után is eltelhet egy pár hónap, mire az elbírálás, vagy a hiánypótlásra felszólítás kézbesítésre kerül. Ha megszületett a határozat, visszamenőleg kifizetik a támogatást.
A Kindergeld az illetékes Familienkasse-nál kell igényelni a megfelelő űrlapok kitöltésével, és a szükséges dokumentumok benyújtásával. Külföldön élő gyermek esetén:
Antrag auf deutsches Kindergeld – Ausland
Ennek utolsó oldala az Arbeitgeberbescheinigung, amit a Kindergeld kérelmező munkáltatójának kell kitöltenie és lepecsételnie. Négy évre visszamenőleg is lehet igényelni.
 Az igénylőlapokat a következő helyről tudod letölteni:
űrlapok letöltése


Szerencsére már magyar nyelven is elérhető az űrlap:
Magyar nyelvű űrlap családi pótlék igényléshez


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése