Kiemelt bejegyzés

Arbeitslosengeld - Munkanélküli segély

Akkor vagy jogosult munkanélküli segélyre, ha a következő feltételek adottak: Nincs munkád. Előtte legalább 12 hónapig munkaviszonyod v...

2015. március 5., csütörtök

Társadalombiztosítás hozzátartozóknak

Ha Németországban dolgozol, felmerül, hogy a hozzátartozóid jogosultak-e orvosi ellátásra, ha meglátogatnak, és esetleg tartósan Németországban maradnak.
Ha Magyarországon biztosítottak, mielőtt kijönnek, ki kell váltani az EUS- kártyát, ez két évig érvényes és a szükséges, nem tervezhető orvosi ellátásokra jogosít fel.

Részletesebb információkat a kártyáról és az igénylés menetéről az alábbi linken találsz:
http://www.oep.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon/az_europai_egeszsegbiztositasi_kartya

 Tehát ha megbetegszik a hozzátartozó, ezzel a kártyával ellátja az orvos, de ha egy orsövény műtétet akar vele elintézni, azt több mint valószínű, hogy nem fogják vállalni, csak számlára, mert az tervezhető beavatkozás, ezért otthon kell elvégeztetni. A számlát aztán be lehet nyújtani otthon, a magyar társadalombiztosító felveszi a kapcsolatot a német nyugdíjbiztosítóval, egyeztetik, hogy mennyibe kerül egy kezelés, és egy részét visszafizetik neked.

Ha a hozzátartozód súlyos beteg és Németországban olyan kezeléshez juthat hozzá, ami otthon nem elérhető, akkor a magyar biztosítással kezelhető külföldön. Ezt is tanácsos azért előtte egyeztetni.

A kiskorú gyermek minden gond nélkül a Németországban biztosított szülő biztosításán keresztül jogosult ellátásra. Tehát ha a szülő esetleg privát biztosított, a gyermek is az és az ő kezelését is számla ellenében a szülőnek kell kiegyenlíteni, majd a Krankenkasse-nak elküldeni és egy idő után visszatérítik.

18 év feletti gyerek csak akkor biztosított Németországban, ha tanul, vagy dolgozik, vagy munkakeresőként bejelentett az Arbeitsamt-nál.

A nyugdíjas szülők esetében ez már nem ilyen egyszerű, érdemes az EU-s kártyát kiváltani, illetve rövidebb tartózkodás esetén utasbiztosítást is lehet kötni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése