Kiemelt bejegyzés

Arbeitslosengeld - Munkanélküli segély

Akkor vagy jogosult munkanélküli segélyre, ha a következő feltételek adottak: Nincs munkád. Előtte legalább 12 hónapig munkaviszonyod v...

2018. január 20., szombat

Képzési lehetőségek vására - Ausbildungsmesse

A fiatalok személyesen találkozhatnak a képzési helyet kínáló munkaadókkal illetve iskolákkal az Ausbildungsmesse ingyenes rendezvényeken.
Pont ma voltam egy ilyen vásáron Karlsruheban a DM Arénában. Nagyon széles skálán válogthatnak a fiatalok, a kétkezi munkáktól (pl. ács, tetőfedő) a kettős képzéseken át a felsőfokú képzésig. Bankok, biztosítók, klinikák, egészségpénztárak, autógyárak, szociális szervezetek, Hi-Tech cégek és a régióban található oktatási intézmények standjai töltötték meg az óriási csarnokot.  Minden kérdésre készségesen válaszoltak a kiállítók, az érdeklődőknek jelentkezési formanyomtatványt osztogattak a szükséges információkkal.
A lányomnak kerestem munka- és képzési helyet, több irányban. Két érdekes kétéves képzést találtam, mind kettő államilag finanszírozott (ingyenes) és fél éves gyakorlattal zárul. Természetesen külföldi diákok is jelentkezhetnek, de ha a középiskolát nem Németországban végezték, legalább középfokú nyelvtudásra van szükség, hogy ne morzsolódjanak le az első évben.
Ezek az Ausbildungmesse-k ellemzően a 15-18 éves korosztályt célozzák meg, de nem késő a huszas évek végén, sőt akár a harmincas évek elején sem belevágni valamelyik képzésben.
A jelentkezési határidő a legtöbb helyen március 1.,  az oktatás pedig szeptemberben kezdődik.
A jelentkezéshez csatolni kell az önéletrajzot az elvégzett iskolákról és képzésekről, esetleges munkahelyekről, az iskolai bizonyítványok hiteles másolatát. Középiskolásoknak a legutolsó félévi értesítő hiteles másokatát.
A felvételi kérelmek elbírálásáról április elejéig kapnak értesítést a jelentkezők.
A döntés általában az iskolai jegyek átalaga alapján történik, illetve azt is figyelembe veszik, hogy ha már több éve vár a helyre. Ha az előbbiek alapján is egyforma eredményt ér el több jelentkező, akkor sorsolással döntenek. A felvétel gyakorta fél éves próbaidőre szól, ha nem elégedett a tantestület a tanuló eredményével, akár el is köszönhetnek tőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése