Kiemelt bejegyzés

Arbeitslosengeld - Munkanélküli segély

Akkor vagy jogosult munkanélküli segélyre, ha a következő feltételek adottak: Nincs munkád. Előtte legalább 12 hónapig munkaviszonyod v...

2015. január 25., vasárnap

A német jövedelemadórendszer, adózók osztályozása


Melyik Steuerklasse vonatkozik rám?

A német adórendszer 6 osztályba sorolja az adózót, az úgynevezett Lohnsteuerklasse-kba:
A következő összeállítás segítségével megállapíthatod, te melyikbe tartozol:

Steuerklasse I: egyedülálló, özvegy, vagy elvált, akikre a III és a IV. Osztály feltételei nem érvényesek.

Steuerklasse II: Egyedül nevelik gyermeküket.

Steuerklasse III: Házas munkavállaló, mindketten korlátozás nélkül adókötelesek, a házaspár együtt él, és egyikük nem keres. Ebbe az osztályba tartoznak a megözvegyült munkavállalók a halálesetet követő évben.

Steuerklasse IV: Házas munkavállaló, minketten keresnek, itt is mindkettőnek korlátozás nélkül adókötelesnek kell lennie, és egy háztartásban élni.

Steuerklasse V: olyan adófizetőkre vonatkozik, akik megfelelnek a IV. Osztálynál leírtaknak, és az egyikük a III osztályban van. Ez akkor ajánlatos, ha a pár mindkét tagja keveset keres.

Steuerklasse VI. Azok tartoznak ide, akiknek mellékállása van.


Az adott adóosztálynak megfelelően számolja ki a bérszámfejtő a havonta átutalásra kerülő fizetést, mivel az adóosztályokra különböző adókedvezmények érvényesek.
 A munkábaállás előtt az illetékes adóhatóságnál adókartont - Lohnsteuerkarte - kell igényelni, illetve bármilyen változást, ami az osztályozást érinti, jelenteni köteles azt adóhatóság felé.

Mára ennyi fért bele, de erről a témáról még fogok írni hamarosan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése