Kiemelt bejegyzés

Arbeitslosengeld - Munkanélküli segély

Akkor vagy jogosult munkanélküli segélyre, ha a következő feltételek adottak: Nincs munkád. Előtte legalább 12 hónapig munkaviszonyod v...

2015. január 27., kedd

Az adóbevallásnál az alábbi tételeket lehet levonni:


A kitelepülés évében leírhatod a költözési költségeket.
Ha a korábbi munkaadód küldött ki, és később várhatóan vissza fogsz hozzá térni, kettös háztartás vezetés költségeit (Doppelte Haushaltsführung), tehát a második, német háztartás költségeit lehet levonni az adóalapból, amennyiben otthon saját tulajdonú lakás maradt, és nincs kiadva.
Home office esetén rezsi költségek
Általános, munkával kapcsolatos kiadások  - Arbeitnehmerpauschbetrag
Ezekre a költségekre átlagosan 1000 EUR-t számít az adóhivatal számla nélkül, tehát cask akkor kell az adóbevallásban feltűntetni, ha számlával igazolhatóan 1000 EUR-nál többet költöttél.
Munkába járás - Entfernungspauschale
Ha autóval jársz munkába, az odaútra kilométerenként 0,3 EUR vonható le munkanaponként, a hazafelé őt nem számít. A legmagasabb levonható összeg 4500 EUR évente.
Szakmai képzési és jelentkezési költségek – Werbungskosten
Ide tartoznak a nyelvtanfolyamok, szakmai továbbképzések, az odaút költségeit beleérve, szakkönyvek vásárlása, vizsgaköltségek, a vizsgára utazás költségei, és minden, egy új állás megpályázására fordított kiadás, pl. nyomtatás, postázás, illetve a munkahely megőrzése érdekében képzésre fordított kiadás.
Számítógép vásárlás esetén az ár 50%-a, vagy három év alatt leírni, ha 410 EUR feletti összeg. Irodai kellékekre 110 EUR-t szoktak elfogadni, számla nélkül.
Kinderfreibetrag: ezt nem kell igényelni, az adóhivatal megállapítja, hogy melyik kedvezőbb az adózónak, a Kinderfreibetrag alkalmazása (7008 EUR), vagy a havi rendszerességgel fizetett Kindergeld (184 EUR/hó). Általában ez utóbbi. A Kindergeld-et viszont igényelni kell. Részleteket itt találsz:
Vorsorge Kosten: ápolási biztosítások után adókedvezményt lehet igénybevenni.
Altersvorsorge: az időskorra történő megtakarítások után max. évi 2100 EUR vonható le.
Adományok –Spende
A háztartásban felmerült következő költségek (ha számlával igazolhatók):
Háztartási kisegítő, kertész, saját tulajdonú ház esetén javítás, renoválás modernizálás, szigetelés stb. Költségei.
Szakszervezeti tagdíjak
Egyesületi tagsági díjak
Felelősségbiztosítás – Haftplichtversicherungen
Számlavezetési díj – Kontogebüren – 16 EUR/év, ha a munkabér erre a számlára megy.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése