Kiemelt bejegyzés

Arbeitslosengeld - Munkanélküli segély

Akkor vagy jogosult munkanélküli segélyre, ha a következő feltételek adottak: Nincs munkád. Előtte legalább 12 hónapig munkaviszonyod v...

2017. augusztus 6., vasárnap

Lakásbérlés, lakásszövetkezetek Németországban

A városokban, ahol elég munkahely van, egyre drágábbak a lakások, mert az elmúlt időszakban nem igen fordítottak gondot a szociális lakásépítésre. A gyenge kínálat és nagy kereslet miatt lakbérek a nagyobb városokban az utóbbi években erős emelkedésnek indultak. Ezt az állam egyes városokban törvényi eszközökkel próbálja fékezni (Mietbremse), miszerint a kért lakbér nem haladhatja meg 10%-nál többel a helyi átlagot.

Az átlagos bérleti díj jelenleg Németországban 6,54 EUR /m2. Sok városban azonban ennél jóval többet kell fizetni:

München: 11,18
Stuttgart: 9,46
Düsseldorf: 8,26
Köln: 8,24
Hamburg: 8,07

A fenti árak rezsi nélkül értendők, ez az úgynevezett "Kaltmiete". Tehát a fűtés, a víz, a szemétdíj stb. ebben még nem foglaltatik benne. Ezeket a költségeket a Nebenkostennek nevezik. A teljes bérleti díj tehát a Kaltmiete (KM) + NK= WM (Warmmiete). Ezekre jön még rá az áram, az internet és a telefon, amire a bérlő köt szerződést.
A bérlakásokat általában teljesen lecsupaszítva adják át, konyhabútorok, lámpák, esetleg kapcsolók nélkül. Ha működőképes konyhával akarsz lakást bérelni, olyan hirdetést kell keresni, amiben "Einbauküche" (EK) szerepel. A bútorozott lakások általában jóval drágábbak, mivel nem sok van a kínálatban.

Néhány példa ingatlanos oldalakra:
immowelt.de
immobilienscout24.de

Ha ingatlanközvetítőn keresztül találsz lakást, általában annak kell fizetni, aki megbízta az ingatlanost (Bestellprinzip). A lakás birtokbavételekor kauciót kell fizetni, ez három havi Kaltmiete szokott lenni.
Ha már van bérlakásod, de hosszútávon nagyobbat vagy kedvezőbbet szeretnél, érdemes megvizsgálni, milyen lakásszövetkezetek (Mieter-Baugenossenschaft) működnek a környéken.
Ezek általában 600 EUR beugrót kérnek a tagságért, ez a feltétele, hogy egy megüresedett lakást megpályázhass. Vannak egyesületek, ahol a legrégebbi tagsági viszonnyal rendelkező pályázó kapja a lakást, és vannak, ahol súlyozott sorsolással döntenek, tehát új tagnak is van esélye nyerni, de a régebbi tagonak több esélye van. Az egyesületi lakásárak 20-40%-kal olcsóbbak lehetnek a piaci áraknál, viszont lehet, hogy évekig kell várnod, míg megfelelő lakást kapsz.
Ha nagyon nehéz szociális helyzetben vagy, esetleg gyerekkel fenyeget az utcára kerülés, a Volkswohnungs-nál is érdemes próbálkozni. Normál helyzetű családoknak nincs sok esélye belátható időn belül lakáshoz jutni náluk, de itt nincs tagdíj, ezért érdemes megpróbálni.
Karlsruhe-ban a következp lakásszövetkezetek működnek:

Mieter-  und Bauverein Karlsruhe eG
Hardtwaldsiedlung Karlsruhe eG Baugenossenschaft
Baugenossenschaft Familienheim Karlsruhe
Neusiedlung Durlach eG Baugenossenschaft
Flüwo Bauen Wohnen eG

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése