Kiemelt bejegyzés

Arbeitslosengeld - Munkanélküli segély

Akkor vagy jogosult munkanélküli segélyre, ha a következő feltételek adottak: Nincs munkád. Előtte legalább 12 hónapig munkaviszonyod v...

2017. augusztus 14., hétfő

Csekélymértékű foglalkoztatottság - Minijob

Íme a legfontosabb tudnivalók a csekély mértékű foglalkoztatásról, a Minijob-ról:

Ebben a formában behatárolt a kereseti lehetőség, a plafon 450 EUR/ hó (nettó).
A munkavállaló mentesül a betegbiztosítás, ápolási biztosítás és munkanélküli biztosítás fizetése alól.
Ha akar, fizethet a munkavállaló nyugdíjjárulékot, de nem kötelező.
A munkavállalónak fizetett szabadság jár.
Betegség esetén fizetett betegszabadságra is igényt tarthat korlátozott ideig (ha a havi fizetése rendszeresen meghaladta a 390 EUR-t).

A csekélymértékű foglalkoztatottság esetén lehetőség van a nyugdíjbiztosítási hozzájárulást önkéntes befizetésekkel növelni.
Ha úgy döntesz, hogy nem akarsz nyugdíjjárulékot fizetni, lehet kérvényezni, a munkaadónak ezután is fizetnie kell (kb. 15%).

Betegbiztosítás:
1. Ha több részmunkaidős állást is vállalsz, a bevételek összeadódnak, és mivel meghaladják a 450 eurós határt, a munkavállalónak kell a biztosítási díj egy részét fizetnie.

2. Van egy főállásod, és mellette egy részmunkaidős: a bevételek összeadódnak, és neked kell a betegbiztosítási díj rád eső részét fizetni.

Minijobot nagyon sok területen kínálnak, szupermarketek pénztárosi és árufeltöltői állásokat, nyáron a vendéglátásban. Kisvállalkozók is foglalkoztatnak így, például takarító cégek,  de háztartási kisegítő munkákat, otthoni ápolást is szoktak ebben a formában kínálni.
A magánháztartásokban végzett minijob után  kevesebbjárulékot kell fizetni, és egyszerűbb az adminisztrációja. A munkaadónak be kell jelentenie a Munkaügyi hivatalban, vagy a Minijob-Zentrale-nál. Ezután kap egy úgynevezett üzemi számot a mi a további adminisztrációhoz szükséges. A munkavállaló ellenőrzi és aláírja a havi jelentéseket, amit a Minijob-Zentrale-be kell küldeni. A munkaviszony végén írásos felmondás szükséges.

Részletesebb információk németül és a leggyakoribb munkalehetőségek ebben a formában:
http://www.steuerklassen.com/minijob/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése