Kiemelt bejegyzés

Arbeitslosengeld - Munkanélküli segély

Akkor vagy jogosult munkanélküli segélyre, ha a következő feltételek adottak: Nincs munkád. Előtte legalább 12 hónapig munkaviszonyod v...

2015. február 4., szerda

Egészségbiztosítás


Németországban kettős társadalombiztosítási rendszer működik:
Az állami egészségbiztosítók (Gesetzliche Krankenkassen) és a privát biztosítók. A privátegészségbiztosítások helyettesíthetik, vagy kiegészíthetik az állami biztosítást Például köthetsz fogpótlásra egy kiegészítő privát biztosítást az állami biztosításod mellé.

A közalkalmazottak kötelezően privát biztosítottak, egy bizonyos bevétel fölött pedig szabadon választható, hogy privát vagy állami biztosítónál (PKV, Privat Krankenversicherung) szeretné az illető biztosítani magát.

A privát biztosításnak vannak előnyei és hátrányai is. A beteg számlát kap a kezelésről, amit átutalással ki kell fizetnie, a számla másolatot elküldi a biztosítójának és valamikor majd visszakapja a befizetett összeget. Mivel az orvos gyorsan a pénzéhez jut, általában azonnal adnak időpontot a privát betegeknek, viszont előfordul, hogy nem is igazán szükséges vizsgálatokat vagy beavatkozásokat javasolnak! A lakosság kb. 11% privát biztosított. Az alacsony keresetű nem közalkalmazottak nem választhatnak privát biztosítót, mert nem tudnák átmenetileg finanszírozni az ellátásukat, amíg megérkezik a pénz a biztosítójuktól.
A gyerekek és diákok a szüleik biztosításán keresztül kapnak ellátást (max. 25 éves korig).
A lakosság döntő többsége állami biztosítóknál van (pl. AOK, DAK, BKK).


Tehát ha Németországban kezdesz dolgozni, neked is ki kell választani egy biztosítót, és be kell jelentkezni hozzájuk. Ezt első körben telefonon és on-line is megteheted. Én az AOK-nál vagyok, on-line bejelentkeztem, kitöltöttem a bejelentő űrlapot, aztán kijött egy üzletkötőjük egy előre megbeszélt időpontra és aláírtam a szerződést. A nagyobb cégeknek lehet szerződése valamelyik biztosítóval, ebben az esetben a munkahelyre is kijárhatnak rendszeresen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése