Kiemelt bejegyzés

Arbeitslosengeld - Munkanélküli segély

Akkor vagy jogosult munkanélküli segélyre, ha a következő feltételek adottak: Nincs munkád. Előtte legalább 12 hónapig munkaviszonyod v...

2015. február 22., vasárnap

Nyugdíj

Áttelepülés előtt nagyon tanácsos a magyar nyugdíjintézettől kikérni a társadalombiztosítási  és ellenőrizni az eddigi munkaviszonyaid adatait.

Munkába állás után az illetékes nyugdíjbiztosító küld egy biztosítási számot (Versicherungsnummer), amire minden levelézésben hivatkozni kell, hogy azonosíthassanak.

Lehet, hogy behívnak adategyeztetésre, ha valami adat hiányzik és nem kapták meg a magyar intézettől. Minden évben küldenek tájékoztatást, hogy milyen összeg gyűlt össze a számládon, mennyi lesz a várható nyugdíjad, és annak mennyi a kalkulát vásárló értéke a becsült infláció alapján.

Sok nagy cégnek van saját céges nyugdíjbiztosítása a dolgozói részére, ezen kívül lehet kiegészítő önkéntes nyugdíjbiztosítást kötni, amit szintén támogat az állam. Ezt az úgy nevezett három pilléres rendszert ajánlják az életszínvonal megőrzésére.

A céges nyugdíjkasszáknál elhelyezett összegre nem vonnak személyi jövedelen adót. A nyugdíjkorhatár elérésekor választható egy összegű kifizetés is, ekkor viszont levonják a személyi jövedelem adót. A másik lehetőség, hogy havonta fizetnek egy állandó összeget, a nyugdíjba lépésig összegyűlt tőkéből a várható élettartam alapján számítva.

Legalább öt év szükséges német nyugdíj eléréséhez (minimum jogosultsgági időszak).

A hivatalos nyugdíjkorhatár 67 év, ezt 2012 éa 2029 között fokozatosan emelik a korábbi 65 évről. Az 1963-ban születettek számára lesz először a 67 év. 65 évesen továbbra is lesz lehetőség csökkentés nélküli nyugdíjat igényelni, ha 45 év munkaviszony megvan (ápolási és gyermeknevelési időszakokat beleértve).




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése