Kiemelt bejegyzés

Arbeitslosengeld - Munkanélküli segély

Akkor vagy jogosult munkanélküli segélyre, ha a következő feltételek adottak: Nincs munkád. Előtte legalább 12 hónapig munkaviszonyod v...

2015. február 16., hétfő

Munka minimális nyelvtudással

Ha még nem tudsz németül, de kb 10 mondatot, az alap információkat képes vagy elmondani egy állásinterjún magadról (hogy hívnak, honnan jössz, mennyi idős vagy, mi a foglalkozásod), kis szerencsével lehet azért állást találni. Például Karlsruhe közelében egy állateledel gyárban elég sok magyar dolgozik egy munkaerőkölcsönző cégen keresztül (egy szlovákiai magyar hölgy segít a kommunikációban).
Általában féléves szerződést adnak, amit aztán meghosszabbítgatnak négy hónaponként, ha szorgalmasan dolgozol, és van elég munka. Két év után a helyzettől függően elképzelhető, hogy végleges szerződést kapsz. Sajnos nem mindig van felvétel.

Az órabér a minimálbér, 8,5 EUR óránként, de műszakpótlékokkal ez nettó 1200 EUR-ra felmehet havonta. Ebből még ki kell fizetni a munkásszállást (220 EUR/hó) vagy az albérletet (300-500 EUR körül).

Egy lakatos, vagy villanyszerelő német tudással viszont akár 14 EUR-t is megkereshet óránként, tehát érdemes nekifeküdni a nyelvtanulásnak.

A lányom a McDonaldsban 9,05 EUR órabért keresett idén nyáron, nyelvvizsgája nincs, de annyit beszél németül, hogy fel tudta venni a rendeléseket, a kasszában és a McDrive-ben is.

2 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. https://iranytu.de/nemetorszagi-munka-nyelvtudas-nelkul/ ebben a cikkben találtam pár hasznos tippet, ami egybevág a cikkeddel. Ha gondolod, írdd bele :)

    VálaszTörlés