Kiemelt bejegyzés

Arbeitslosengeld - Munkanélküli segély

Akkor vagy jogosult munkanélküli segélyre, ha a következő feltételek adottak: Nincs munkád. Előtte legalább 12 hónapig munkaviszonyod v...

2015. január 22., csütörtök

Integrationskurs - támogatott nyelvtanulás


Egy jól felépített modulos rendszerben a bevándorlóknak lehetősége van maximum 660 órát kedvezményes, támogatott áron (1,2 EUR /45 perc) német nyelvet tanulni.
Még ennek az összegnek a felét is vissza lehet igényelni a középfokú vizsga letétele után. Ezzel a 660 órával nulláról el lehet jutni B2 szintre. Felsőbb szintű nyelvtanulásra nincs lehetőség ebben a támogatott formában.


A nagyobb városokban több nyelviskola, esetleg Volkshochschule is specializálódott ezekre a nyelvtanfolyamokra, nézz utána, hogy melyek elérhetőek a lakhelyed közelében.
Vigyázat, a támogatott részvétel esetén elég szigorúan veszik a hiányzást, orvosi igazolást, vagy szabadságról igazolást kell vinni.  Én Karlsruhe-ról tudok beszámolni, itt a Sprachakademie a legjobb.

Hogy kell igényelni az Integrationskurs támogatást?

A támogatásra a Büro für Integration-ban kell jelentkezni, és előfordulhat, hogy több hónapot kell várni, amig lesz szabad hely (egy megadott keret áll rendelkezésre minden időszakra).


Ha Karlsruheban laksz, először is az útleveleddel és a lakásbérleti szerődéseddel el kell menni a Kaiserallee 8 Bürgerbüro-ba, és Freizügigkeitbescheinigung-ot igényelni. Ha ezt megkaptad,  a Helmholzstr. 9-11, 3. OG alatt találod a Büro für Integraton-t.
Tanácsadás: Frau Galina Tütin
Tel: 0721 133 5727

Frau Tütin segít kitölteni az űrlapot, és elküldi a Bundesamt-nak, és elmagyarázza a további ügymenetet.

2 megjegyzés:

  1. Kedves eva,

    kaphatnek Rad elerhetoseget, az e-mail cimem timustek11@azet.sk
    elore is nagyon koszonom! :)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Timus,
    Az elérhetőségem: takacs_eva_anna@yahoo.com.
    Üdv,

    Éva

    VálaszTörlés